Üniversitelerarası Proje Yarışması
Toplam okunma sayısı: 2421
27 Oca 2015
Rönesans Holding’in “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla proje yarışmasına 3 ayda 78 üniversiteden 1065 genç başvurdu.Yarışma kapsamında 19 şehir, 27 üniversitede düzenlenen seminerlerde 2 bin 592 öğrenciyle buluşuldu Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri öğrencilerinin büyük ilgiyle karşıladığı yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 13 Şubat
Rönesans Holding’in yaratıcı ve özgün fikirlere sahip üniversiteli gençleri sektöre kazandırmak amacıyla, “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” çağrısıyla düzenlediği proje yarışmasına rekor başvuru yapıldı.
Gençlere “sürdürülebilirlik” ve “çevre dostu sistemler” konularındaki yenilikçi fikirlerini projeye dönüştürme ve onlara hem yaratıcı bir proje hazırlama hem de kendi geleceklerini tasarlama fırsatının sunulduğu Rönesans Holding’in proje yarışmasına, şu ana kadar 78 üniversiteden 408 proje grubu olarak 1065 öğrenci başvuruda bulundu. Alanlarındaki bu önemli fırsatı değerlendirmek isteyen mimarlık ve mühendislik fakültesi öğrencilerinin 13 Şubat’a kadar projelerini teslim etmeleri gerekiyor.
Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek gençlerin kendi sınırlarını aşmasının önünü açmayı hedefleyen Rönesans Holding’in bu hedef çerçevesinde, “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” sloganıyla düzenlediği ve 15 Ekim 2014’de ilan edilen proje yarışmasına başvurular devam ediyor. Konuya ilişkin olarak üniversitelerde düzenlenen seminerlerle de adından sıkça söz ettiren Rönesans’ın proje yarışmasına mimarlık ve mühendislik fakülteleri öğrencileri yoğun ilgi gösteriliyor.
Yarışmaya, Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin 3. ve 4. sınıf mimarlık ve mühendislik fakültesi öğrencileri, takımlar halinde katılabiliyorlar. “Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler” temalı yarışmada öğrenciler; çevre dostu, kalıcı değerler taşıyan yenilikçi, özgün ve sürdürülebilir projeler geliştirmeye çalışıyorlar.
27 ÜNİVERSİTEDE 2592 ÖĞRENCİ RÖNESANS’LA TANIŞTI
Rönesans Holding, yarışma kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin 19 şehrindeki farklı üniversitelerde ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Çevre Dostu Sistemler’ konusunda seminerler de düzenledi. İstanbul, Trabzon, Ankara, Malatya, Şanlıurfa, İzmir, Adana, Mardin, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Konya, Erzurum, Kahramanmaraş, Mersin, Kayseri, Edirne, Kocaeli ve Balıkesir’de 27 üniversite ziyaret edildi ve bugüne kadar 2 bin 592 öğrencinin katıldığı bu seminerlerde gençlere Rönesans’ın ‘Yalın İnşaat’ prensipleri ve yeşil binaları hakkında bilgi verildi.
Çevrenin öneminin ve çevre konusunda artan kaygıların farkında olarak, yeşil projeler konusunda yoğun olarak çalışan, yeşil hizmetler sunan ve kaynakların korunmasını sağlayan Rönesans Holding’in söz konusu yarışmasına, bugüne kadar 78 üniversiteden 408 grup ve 1065 genç başvuruda bulundu. 341 kişi ve 122 grupla en fazla başvurunun geldiği İstanbul’u, 111 kişiyle Ankara, 107 kişiyle Gaziantep ve farklı sayılarıyla İzmir, Kocaeli, Eskişehir, Mersin, Erzurum, Mardin, Trabzon ve öteki iller izliyor. Yarışmaya Lefkoşa’dan da başvuru oldu.
Aynı üniversiteden birçok takımın katılarak fikirlerini ortaya koyabileceği tasarım yarışmasında, kütüphane ve sergi alanı, butik otel ve konut seçeneklerinden birinde proje geliştirecek takımlar, projelerini yarışma web sitesi olan http://www.ronesans.com/yarisma adresine yükleyebiliyorlar.
Öğrenciler, merak ettikleri tüm detaylara yarışma için hazırlanan web sayfasından ulaşılabiliyor ve sosyal medya platformlarından da takip edebiliyorlar. Yarışma sonuçları 27 Şubat 2015 günü açıklanacak, Mart ayı içinde de sergi ve ödül töreni düzenlenecek.
“EN YENİLİKÇİ PROJELER” ÖDÜLLENDİRİLECEK
Yarışma jürisi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Sözer, Prof. Dr. H. Murat Günaydın, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülay Zorer Gedik, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Çorapçıoğlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Abdi GÜZER ile Prof. Dr. İrem Dikmen Toker’den oluşuyor. Jüri, projeleri, sürdürülebilirlik kriterlerine uygunluğu (enerji verimliliği, atıkların azaltılması, geri dönüşümlü, yenilikçi malzeme kullanımı, suyun tasarruflu kullanımı vb), manzara, yollar, yaya yolları, toplu taşıma bağlantıları ve rekreasyon alanları ilişkileri açısından değerlendirecek. Bu kriterler çerçevesinde birinci seçilecek projeye 10 bin TL, ikinciye 6 bin TL, üçüncüye 4 bin TL ödül verilecek. Yarışma kapsamında 5 proje de biner lira mansiyon ödülü almaya hak kazanacak. Yarışmaya katılan en başarılı ekiplere ayrıca, Rönesans Holding bünyesinde staj yapma imkanı da sağlanacak.
GELECEĞİN MİMAR VE MÜHENDİSLERİ PROJELERİ GÖRDÜ
Rönesans Holding, yarışma kapsamında bir de gezi düzenledi. 15 üniversiteden gelen 15 genç, Holding tarafından 24 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da ağırlandı. Gençler, Rönesans Holding’in, Türkiye’de LEED Altın Sertifika’yı alan ilk özel okul olan TED Rönesans Koleji ve LEED Gold sertifikası adayı RönesansBiz Küçükyalı Ofis projelerini gezdiler. Üniversiteli gençlere, Türkiye’nin ilk LEED Core and Shell Platin Sertifikalı Yüksek Yapısı olan Rönesans Tower ve Holding’in yeşil bina ve çevre dostu sistemleri konusunda da bilgi verildi.
Gezi programıyla gençlere, Holdingin inşaat ve mimarlık alanlarındaki teknolojik ve yenilikçi yaklaşımının ve dinamizminin aktarılması, aynı zamanda geleceğin mühendis ve mimarlarının vizyon sahibi olmalarına katkı sağlanması hedeflendi.
Farklı üniversitelerden gelen ve öğrenci konseyleri aracılığıyla seçilen 15 genç, Rönesans Holding Kurumsal İletişim ve Varlık Yönetimi Grup Başkanı Süha Günel ve Rönesans Holding Proje Yönetim Ofisi Direktörü Dr. Onur Tokdemir ile buluşarak, sektörün dinamikleri hakkında fikir alışverişi yapma imkanı da yakaladılar.
Aralarında ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Mardin Artuklu, Gaziantep, Selçuk ve Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu mimarlık ve mühendislik fakültelerinden gelen gençler daha sonra, eğitim-öğretime bu yıl açılan TED Rönesans Koleji’ni gezdiler. Gezide geleceğin mimar ve mühendislerine, Türkiye’de LEED Altın Sertifika’yı alan ilk özel okul olan kolejin, tüm yaşam alanlarının en üst düzeyde çevreci yaklaşımla tasarlandığı ve inşa edildiği bilgisi verildi.