Yavuz Işık, Yeniden Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığına Seçildi
Toplam okunma sayısı: 1429
05 Nis 2019
Standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yılı aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 6 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirdiği 32. Olağan Genel Kurulunda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerini seçti. Birliğin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapılan Genel Kurulda seçilen yeni Yönetim Kurulu, yapmış olduğu görev dağılımında Yavuz Işık’ı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçti.
Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçildiği 32. Olağan Genel Kurul Toplantısı 6 Nisan 2019 tarihinde THBB’nin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapıldı. Genel Kurulda konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliğinin kurulduğu günden bu yana sektörümüzü ulusal ve uluslararası düzeyde başarıyla temsil ettiğini söyledi.
“Türkiye’nin işsizliği %10’lara çekmesinin yegâne yöntemi inşaat sektörünün desteklenmesidir”
Konuşmasında inşaat sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “2019’a inşaat sektörü iyi başlamamıştır. Türkiye genelinde konut satışları ilk iki ayda, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,5 oranında düşüş göstermiştir. İpotekli konut satışları ise çok daha büyük bir oranda düşmüştür. İlk 2 ayda Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %72,7 oranında azalarak yalnızca 15.427 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %10’a gerilemiştir. Bu oranın önceki dört yılda ortalamasının %34 olduğu düşünüldüğünde, mevcut faiz düzeyinin inşaat sektörünü ne derece derinden etkilediğini hepimiz rahatlıkla görebiliriz.” dedi.
İnşaat piyasasındaki gerilemenin istihdam rakamlarında kendini gösterdiğine dikkat çeken Yavuz Işık, “En son açıklanan aralık ayında inşaat sektörünün istihdamı 1,6 milyona gerilemiştir. 2017 yılının sonunda bu rakam 2 milyonun üzerindeydi. Toplamda bir yılda 440 bin kişilik bir istihdam kaybı söz konusudur. İnşaat sektöründeki daralmaya bağlı olarak inşaat istihdamı geçen yıla kıyasla %21 gerilemiştir. Başka hiçbir sektörde bu boyutta bir gerileme söz konusu değildir. İşte bu yüzden, inşaat sektörüne yönelik acil tedbir alınması gerektiğini her fırsatta ve her platformda dile getiriyoruz. Sanayinin istihdamı, geçen yıla kıyasla %0,7 düşüş göstermiştir. Ekonomi genelindeki işsiz sayısı geçen yıla kıyasla 1 milyon kişi artmıştır. Ekonomideki işsizlik oranı %13,5 olmuştur. Türkiye’nin işsizliği %10’lara çekmesinin yegâne yöntemi inşaat sektörünün desteklenmesidir.” dedi.
“İnşaat sektörü için strateji belgesi hazırlanmasını talep etmekteyiz”
Küresel belirsizliklerin devam etmesi ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak 2019 yılında dünya ekonomisinde önemli bir büyüme beklenmediğinin altını çizen Yavuz Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu küresel koşullar altında; ülkemizde ekonomik oyuncuların güvenini kazanacak, bizlere güven verecek, önümüzü açacak, piyasayı rahatlatacak her türlü tedbire ihtiyacımız var. Ekonomi yönetimimizi bu dönemde yanımızda görmek istiyoruz. 2018 nisan ayından bu yana geride kalan 10 aylık süre zarfında inşaat sektörü ve buna bağlı olarak inşaat sektörüne girdi veren imalat sanayileri; zayıf iç talep, yüksek faiz ve ekonomik belirsizlik ile uğraşmaktadır. Hazır beton üreticileri olarak bizler, inşaattaki bu gerilemeden doğrudan etkilenen belki de ilk sektörüz. Kapsamlı, uzun vadeli, çok yönlü bir yol haritası ortaya konulması gerekmektedir. Önceki yıllarda makine, yurt dışı müteahhitlik, demir-çelik, tekstil-konfeksiyon gibi pek çok sektör için hazırlanmış olan strateji belgesinin bir benzerinin inşaat sektörü için de kapsamlı ve geniş katılımlı olarak hazırlanmasını talep etmekteyiz. Bu yol haritası çerçevesinde tedbirlerin ve desteklerin uygulamaya konulması hayati önemdedir. Sektörün önünü görmesi, güven duyması, yoluna devam etmesi için bunun bir gereklilik olduğu kanaatindeyiz.”
“Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardık”
Türkiye Hazır Beton Birliği ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, “Türkiye Hazır Beton Birliği dünya çapında gelişmeleri en etkin şekilde takip ederek ülkemize kazandırmaktadır. Dünya ile eş zamanlı olarak sürdürülebilirlik konusuna odaklanarak “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi”ni Türk hazır beton ve çimento sektörlerine sunduk. 2018 yılında hazır beton tesisleri ile çimento fabrikalarının belgelendirilmesine başlayarak Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardık.” dedi.
“AR-GE ve teknoloji danışmanlık hizmeti verecek bir merkez kuracağız”
Geçtiğimiz yıl AR-GE konusunda önemli gelişmelere imza attıklarına dikkat çeken Yavuz Işık, “Yapı Malzemeleri Laboratuvarımızın Yıldız Teknik Üniversitesi ortaklığı ile sunduğu “Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” adlı projemiz İstanbul Kalkınma Ajansı İSTKA tarafından başarılı bulundu ve çalışmalarımıza başladık. Proje kapsamında THBB bünyesinde sektörün ve bütün paydaşların ortak kullanımına açık, ileri beton araştırmaları yapabilen AR-GE ve teknoloji danışmanlık hizmeti verecek bir merkez kuracağız.” dedi.
“Çipli Beton uygulaması ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz”
Kısaca “Çipli Beton” adı verilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ilgili gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Yavuz Işık, “EBİS düzenlemesi, 2018 yılı sonunda yürürlüğe girdi. 2018 yılında sistem yürürlüğe girmeden çalışmalarımıza başladık. Tespitlerimizi ve üyelerimizin karşılaştığı sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili farklı raporlar hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne sunduk. Önerilerimizin büyük çoğunluğu Bakanlık yetkililerince uygun görüldü ve çalışmalar başlatıldı. Konuyla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliğinin üyeleriyle, yönetim kuruluyla, çalışanlarıyla tam bir ekip çalışması sergileyerek önemli projelere imza attığını vurgulayan Yavuz Işık, sözlerini şöyle noktaladı: “Yaptığımız çalışmalarla sektörümüzün çıkarlarını korurken bütün yapılarımızın kalite standartlarına uygun betonla inşa edilmesi için uğraş veriyoruz. Türkiye’deki en önemli sektörlerden birinin temsilcisi olmanın bilinciyle özverili ve disiplinli bir çalışma ortaya koyuyoruz. Ülkemizin en köklü sektörel kuruluşlarından biri olan Türkiye Hazır Beton Birliği 30 yılı aşkın süredir sektörün gelişimi için canla başla çalışıyor. Genel Kurulumuzun ülkemiz ve Birliğimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyor ve hepimize verimli bir toplantı diliyorum.”
Genel Kurulda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri seçildi. Genel Kurul sonrasında yapılan Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında Yavuz Işık yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına, Halit İnci Başkan Vekilliğine, Cemalettin Danış Muhasip Üyeliğe seçildi. Denetim Kurulunun da yapmış olduğu görev dağılımında Ali Ergölen Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi.