TÇMB ve Aşkale Çimento’ya Bağlı Trabzon Çimento Fabrikası “Beton Yolları” ve Avantajlarını Bir Brifing İle Anlattı
Toplam okunma sayısı: 3511
14 Ağu 2014
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Aşkale Çimento Grubu’na bağlı Trabzon Çimento ortaklaşa düzenlediği “Beton Yollar Brifingi Trabzon Dernekpazarı Kaymakamı Selim Erkovan, Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke, ve çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu temsilcisinin katılımıyla Trabzon Novotel’de gerçekleşti.
Brifingde uzmanlar, artan petrol fiyatları nedeniyle ilk yapım maliyeti artan asfalt yollarla rekabet edebilir duruma gelen beton yolların, yol imalatında bir seçenek olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’deki yaklaşık 365 bin kilometre asfalt yol için daha uzun ömürlü ve daha az bakım masraflı bir seçenek olan “Beton Yol Uygulamaları” bugün Trabzon’da düzenlenen bir brifing ile masaya yatırıldı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Aşkale Çimento Grubu’na bağlı olan Trabzon Çimento Fabrikası’nın ortaklaşa düzenlediği brifinge kamu ve özel sektörden çok sayıda temsilci katıldı. Trabzon Dernekpazarı Kaymakamı Selim Erkovan, Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke, Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Üyesi ve TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Yücelik gibi isimlerin katıldığı brifingde açılış konuşmasını yapan Aşkale Çimento San. Tic. A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Nihat Kılıç konuşmasında, Türkiye çimento sektörü hakkında önemli bilgiler verdi. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen ikinci maddenin çimento olduğunu vurgulayan Kılıç “Çimento üretimi sıralamasında Türkiye dünyada en büyük 5. ülkedir. Türk Çimento Sektörü, 2013 yılında, ülke büyümesinin yaklaşık 3 katı oranında büyüme gerçekleştirmiştir. 2013 yılında yaklaşık 4 milyar dolar ciro, 740 milyon dolar ihracat geliri ve dolaylı 15.000 kişilik istihdam hacmiyle çimento sektörü, ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir.” dedi.
Aşkale Çimento Grubu’nun sektördeki önemine de değinen Kılıç “Aşkale Çimento Grubu, 2013 yılında gerçekleştirdiği satış ile Türkiye çimento üretiminin yaklaşık %6’sını karşılamıştır. Aşkale Çimento 1993 yılında bölge insanı tarafından kurulan, bin ortaklı ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla satın alındı. Çok ortaklı ve kolektif çalışma ruhunun hakim olduğu Aşkale Çimento; aynı zamanda dünyanın kabul ettiği evrensel iktisadi değerleri de göz ardı etmeyen bir yönetim mantığına sahiptir. Böylesine güçlü bir sektörün önemli aktörlerinden birisi olan Aşkale Çimento; İstanbul Sanayi Odası’nın ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında 163’üncü, Ekonomist Dergisi’nin ‘Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi’ sıralamasında ise 56’ncı sırada yer almaktadır” dedi. Kılıç, Aşkale Çimento Grubu’nun faaliyet gösterdiği fabrikalarda çevreye deözenle yaklaştığını altını çizdi ve ekledi:
“Trabzon Fabrikamızın satın alınmasından kısa bir süre sonra; Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ana baca filtresinin faaliyete geçirilmesi, Aşkale Çimento’nun Trabzon’a ve Trabzonluya saygısının önemli bir ifadesi olarak ortaya konulmuştur. Dünya standartlarında kabul edilen toz değeri 50mg Toz/m3 iken bu filtre ile Trabzon Çimento’nun bacasından çıkan toz miktarı 1mg Toz/m3 değerine çekilmiştir.”
Kılıç konuşmasında brifinge konu olan beton yolların, son günlerde artan petrol fiyatları nedeniyle ilk yapım maliyeti artan asfalt yollarla rekabet edebilir duruma geldiğini belirtti. Kılıç, beton yolların asfalt yollara göre avantajlarını şu sözlerde açıkladı:
Beton yollar daha uzun ömürlü, çevreci ve tasarruflu
“Servis ömrünün asfalt yollara nazaran uzun olması ve bakım masraflarının az olması beton yolları asfalt yollara göre daha ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkarmaktadır. Beton yolların öz kaynaklarla üretilmesi, asfalt yollara kıyasla daha yüksek trafik yükünü taşıyabilmesi, daha açık rengi sayesinde gece görüş mesafesini artırması önemli noktalar. Çimento yerli bir malzeme iken asfalt ithalatla ilgilidir, temininde de zaman zaman güçlük yaşanmaktadır. Ayrıca beton yolu aydınlatmak için gereken ışık miktarının asfalt yola göre az olması sayesinde elektrik tüketiminde tasarruf sağlanabilir. Tekerleklerin asfalt yollarda olduğu kadar yola gömülmemesi sayesinde yakıt tüketimini, dolayısıyla karbon salınımını azaltması beton yolların daha ekonomik, çevreci ve teknik açıdan daha uygun bir seçim olduğunu göstermektedir. Başta Amerika ve Avrupa olmak üzere Asya ve Afrika ülkelerinde kullanılan yol projelerinin büyük bölümü beton Yoldur ya da beton yola çevrilmektedir. Yanı başımızdaki Gürcistan ülkemizden çimento ithal ederek bu güne kadar 100 km’lik beton yol inşa etmesi karşısında bizim 5-6 kilometrede kalmış olmamız manidardır.”
Açılış konuşmasının ardından ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr.Özgür Yaman beton yolların özelliklerini anlattığı “Niçin Beton Yol” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Vefa Akpınar, Doğu Karadeniz’deki Beton yol uygulamaları konusunda bilgi verdi. Akpınar’ın ardından yeniden söz alan Prof. Dr. Özgür Yaman bu kez “Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yollar ve Türkiye Uygulamaları” isimli sunumunu gerçekleştirdi.