Ege İhracatı’nda İlk Sırayı Petkim Aldı
Toplam okunma sayısı: 3346
17 Şub 2014
2013 yılında 18 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen Ege Bölgesi’nde Petkim 765,7 milyon dolarlık ihracatla yine ilk sırada yer aldı.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, iç pazarda oluşan talebe öncelik sağladıkları bir yılı geride bıraktıklarını, Aliağa’da üretilen petrokimyasal ürünlerin dünyada 38 farklı ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.
Petkim, 2013 yılında gerçekleştirdiği 765 milyon 751 bin dolar ihracatla hem Ege Bölgesi’nin hem de Ege’de kimya sektörünün ihracat şampiyonu oldu. Ege İhracatçılar Birliği tarafından her yıl geleneksel olarak verilen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde Petkim’in ödüllerini SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut aldı. Ege Bölgesi son 10 yılda ihracatını 3 kat artırarak 18 milyar dolara taşıdı. Bölgenin Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 10’dan yüzde 12’ye yükseldi.
Geçen yıl iç pazarda artan talebe ağırlık verildiğini belirten Sadettin Korkut, yurtdışı pazarlarda da güçlü konumun korunduğunu söyledi. Petkim’in Aliağa’da bulunan tesislerinde üretilen petrokimyasal hammaddelerin dünyada 38 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Korkut, ihracatta Avrupa Birliği ülkelerinin oranının yüzde 50.7 olduğunu kaydetti. Petkim’in ihracatta Türkiye’de kullanımı az olan ürünlere odaklandığını anlatan Korkut, “Petrokimya sektörü kalkınmanın en önemli itici güçlerinden biri. Katma değeri yüksek olan petrokimyasal ürünlerin, ülkemizdeki üretimini mutlaka artırmak zorundayız. Bunun için her zaman yerli üretimin önemini vurguluyor ve artırılması gerektiğine dikkat çekiyoruz. Sektörel sivil toplum kuruluşlarımızın öngörülerine göre, kimya sektörünün ihracatı 2023 yılında 500 milyar doların içinde yüzde 10’luk dilime, yani 50 milyar dolara karşılık gelecek. Bu hedefe ulaşmamız için gelecek 10 senede sürdürülebilir olarak her yıl en az yüzde 5 büyümemiz, kişi başına milli gelirimizi bugünkü 10 bin dolar seviyesinden 25 bin dolara yükseltmemiz, kilogram başına ihracat değerimizi ise 3 doların üzerine çıkarmamız gerekiyor. Bu hedeflere standart ve düşük katma değerli ürünlerle değil ancak katma değeri yüksek üretimlerle ulaşabiliriz.” dedi.
EGE’DE KİMYA İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KURULMALI
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin kurulamamış olmasının önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. “Biz bu bölgede üretiyorsak, bu bölgede istihdam sağlıyor ve katma değer yaratıyorsak, ihracatımızın da Ege İhracatçı Birlikleri kayıtlarına girmesini istememiz en doğal hakkımız.” diyen Korkut, bu konuda 3 yıldır sürdürülen çalışmalarda sonuç alınamadığını kaydetti. Ege Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin kurulması yönünde yapılan çalışmalarda, yasanın gerektirdiği şartların bütünüyle sağlandığına işaret eden Korkut, Birliğin kurulması ile Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatın gerçek rakamına biraz daha yaklaşacağını ve ihracatçı firmaların Eximbank desteklerinden daha fazla yararlanma imkânı bulacağını sözlerine ekledi.