MANŞET HABERLER

Çimento, Cam Ve Seramik İhracatçıları: 2023 Hedefinde Revizeye Gerek Yok

Toplam okunma sayısı: 1859
05 Şub 2014
İhracatta dünya 2.si olan çimento, ev eşyası üretiminde dünya lideri olan cam ve sağlık gereçlerinde dünya 3.sü olan seramik sektörleri, durgun geçen 2013 yılında yüzde 2 artışla 3,4 milyar dolar ihracat kaydetti. Üç sektör de “enerji maliyetlerinin yüksekliğine rağmen” başarı grafiğini sürdürdü.
ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özinönü, çimento, cam ve seramik gibi net katma değer yaratan sektörlerin, üretimde kullanılan enerjide vergi indirimi ile desteklenmesini istedi.
İhracatta Libya pazarına hızlı giren ihracatçıların önünü bu ülkede başlayan kaos kesti. Libya’ya ihracat yeniden durma noktasına geldi.
ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemil Tokel, insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde kalitesiz cam ürünlerinin ithal edildiği uyarısında bulundu.
Türkiye ihracatında yerli kaynakları en fazla kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan stratejik sektörleri arasındaki çimento, cam ve seramik, durgun geçen 2013 yılında başarı grafiğini sürdürdü. Geçen yıl yüzde 2 artışla 3,4 milyar dolar ihracata imza atan birlik, 2023 hedefleri olan 7,3 milyar dolara ulaşmakta kararlı olduklarını açıkladı.
ÇCSİB Başkanı Ali Özinönü, Türkiye’ye net döviz girdisi sağlayan üç sektörün en önemli girdi maliyeti olan enerjide desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özinönü, “Çimento, cam ve seramikte, enerjinin vergilendirilmesi aşamasında AB mevzuatına uyum önem taşıyor. AB’de, stratejik sektörlerde üretimde kullanılan enerjiden vergi alınmıyor. Böyle bir uygulama, en önemli girdi maliyeti enerji olan sektörleri büyük ölçüde rahatlatacak” dedi.
Üç sektörün temsil edildiği tek ve koordinatör birlik olan Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu, 2013 yılı ihracat verilerini ve sektörün gelecek dönem hedef ve beklentilerini düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Toplantıya, ÇCSİB Başkanı Ali Özinönü’nün yanısıra Başkan Yardımcıları Bahadır Kayan ve Cemil Tokel ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.
2014’te ihracatta yeniden atağa kalkacağız
Konuşmasına, Türkiye’nin genel ihracat performansı değerlendirmesiyle başlayan ÇCSİB Başkanı Ali Özinönü, geçen yıla ait artışın ülkenin potansiyelini yeterince yansıtmadığını dile getirdi. Uluslararası ölçekte yaşanan ekonomik sorunların ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Özinönü, 2014’ün Türkiye’nin ihracatta yeniden atağa kalktığı yıl olacağını, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere büyük pazarlarda görece iyileşmelerin umutları artırdığına dikkat çekti.
ÇCSİB’nin geçen yıl yüzde 2 artışla 16,8 milyon ton ürün satışı ile 3,4 milyar dolarlık ihracata imza attığını söyleyen Başkan Özinönü, “Ürünlerimizle ulaştığımız ülke sayısı 185’e çıktı. Üç sektörle en çok ihracat yaptığımız ülkeler; Irak, Almanya, Libya, Rusya, İsrail ve İngiltere oldu” dedi.
Libya pazarı yeniden kapandı
Birliğe bağlı sektörlerin ayrı ayrı ihracat performanslarına aktaran Özinönü, çimento sektörünün geçen yıl 750,4 milyon dolar ihracata imza attığını, en çok ihracatı Libya, Irak ve Rusya Federasyonu’na yaptıklarını açıkladı. Sektörde en yüksek ihracat artışını yüzde 129’luk oranla Libya’ya gerçekleştirdiklerini, Suriye’ye ise yüzde 82’lik bir artış kaydettiklerini belirten Başkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracat artışımız, bu ülkelerin yeniden imar çalışmaları ile doğru orantılı. Libya’da yatırım hamlesinin başlaması ile inşaat sektörü canlanmış ve Türkiye’den çimento ürünlerine ihtiyaç duyulmuştu. Bu talep üzerine Libya pazarında iyi bir başlangıç yaptık. Ancak ülkenin yeniden kaosa sürüklenmesi üzerine ihracat neredeyse tamamen durdu.”
Seramik ihracatı yüz güldürdü
Birliğin en güçlü sektörü olan seramiğin geçen yıl yüzde 5,3 artışla 1,9 milyon ton ve 1 milyar 76 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Özinönü, en çok ihracatı Almanya, İngiltere ve Irak’a yaptıklarını bildirdi.
Alt sektörlerden seramik kaplamada (karo, fayans) en yüksek ihracat artışının yüzde 95 ile Libya’ya, seramik sağlık gereçlerinde ise yüzde 39 ile Gürcistan’a yaşandığını kaydeden Özinönü, birlik olarak cam sektörü ile de geçen yıl yüzde 1,4 artışla 575 bin ton ve 815,6 milyon dolar ihracata imza attıklarını belirtti. Özinönü, seramikte en büyük ihracat pazarlarının Almanya, İngiltere ve İtalya olduğunu ifade etti.
Cam ev eşyası üretiminde dünya liderliği
Üç sektörün dünyadaki başarılarından da söz eden Başkan Özinönü’nün verdiği bilgiye göre; Türkiye; çimento ihracatında dünya 2.si, Avrupa’da hem üretim hem de ihracatta 1. Sırada bulunuyor. Türkiye, seramik kaplama malzemelerinde ihracatta dünya 5.si, seramik sağlık gereçlerinde dünya 3.sü, cam sektöründe dünya 3.sü. Cam ev eşyası üretiminde son dönemde gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye dünya 1.si konumuna yükseldi.
Rusya ihracatı bloke ediyor
Birliğin ihracatta yaşadığı kayıplara dikkat çeken Özinönü, şunları söyledi:
“En büyük dördüncü pazarımız olan Rusya’ya geçen yılki ihracat kaybı yüzde 16 düzeyinde. Aynı şekilde Gürcistan’a da yüzde 13’lük bir kayıp var. Rusya’nın çimento yatırımları yapması sonrası, bu ülkeye girişte limanlarda yaşadığımız sorunlar halen sürüyor. Açıkçası, tarife dışı engellerle ihracatımız bloke edilmektedir.”
2023 hedefi 7.3 milyar dolar
Birlik olarak gelecek hedeflerini anlatan Başkan Özinönü, bu yıl 3,9 milyar dolar, 2023 hedeflerinin ise 7,3 milyar dolar olduğunu açıkladı. On yıl sonraki hedefleri için üç sektör olarak her yıl ortalama yüzde 7 büyüme öngördüklerini kaydeden Başkan, hedef pazarların belli bir bölge değil, AB’den Rusya’ya Ortadoğu’dan Uzakdoğu’ya tüm dünya olduğunu söyledi. Gerek birliğin gerekse Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma yolunda kamu desteğine ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Özinönü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sektörlerimizin rekabetçi yapısının korunması için enerji ve işçilik maliyetlerinde iyileştirme gerekmektedir. Sektör olarak bizler de enerji giderlerimizin düşürülmesi için yoğun bir çaba içindeyiz. Kamudan bu çabamızın da desteklenmesini istiyoruz. Var olan teşvik mevzuatına enerjinin verimli kullanımını sağlamak için ilave maddeler eklenmesi, enerjiyi verimli kullanan firmalara teşvikler, özel indirimler sağlanması, enerjinin vergilendirmesinde AB mevzuatına uyumu, bizler için hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde mevcut girdi maliyetleri nedeniyle, üç sektör için de bölge coğrafyasında yurtdışı yatırımların gündeme gelmesi mümkün görünmektedir.”
Özinönü, sektörün öteki taleplerini de şöyle sıraladı: “Hammadde kaynaklarına erişimin kolaylaştırılması, kullanımının önündeki engellerin kaldırılması, demiryolu ağının genişletilmesi, üretim merkezi-hammadde alanları-limanlar arasında demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi, serbest ticaret anlaşması (STA) olmayan ülkeler ile STA imzalanmasını bekliyoruz.”
Sübvanse edilen kalitesiz ithalat artıyor
Sektörde artan ithalata da dikkat çeken Özinönü, “İhracat gelirlerinden vergi almayan gerek Uzakdoğu gerekse komşu coğrafyadaki pek çok ülke, Türkiye’yi hedef pazar olarak belirlemiş durumda. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor” diye konuştu.
Sübvanse edilmiş kalitesiz ithal ürünlerle iç pazarda rekabet etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Özinönü, şunları söyledi: “Ağırlıklı olarak iç pazardaki gücümüzle yurtdışını sübvanse ettiğimiz düşünülecek olursa, sektörlerimizin gerek girdi maliyetleri gerekse artan ithalat ile rekabette nasıl zorlandığını net bir şekilde görmek mümkün olacaktır.”
İç piyasaya kalitesiz ürünler doldu
ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemil Tokel, ülkeye kalitesiz cam ürünleri ithal edildiğini belirterek, “Özellikle yakın komşumuz olan ülkelerdeki krizler, insan sağlığını tehdit edecek düzeyde kalitesiz ürünlerin Türkiye iç pazarına girmesine neden oluyor. İç piyasa adeta kalitesiz ürünlerin istilası altında” dedi.
ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan da, seramik sektörü ihracatını artırmak için tasarıma yönelik çabalarını artırdıklarını, 2023 ihracat hedefinde revizyonu düşünmediklerini, sektör olarak bu hedefi tutturacaklarını söyledi.

Haber: Editör