MANŞET HABERLER

Batı Anadolu Grubu 97 milyon TL sürdürülebilirlik yatırımı yaptı

Toplam okunma sayısı: 1670
10 Oca 2018
Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, sürdürülebilirlik için Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarında çevre ve enerji verimliliği alanlarında yaptıkları yatırımları değerlendirdi. Torbalı filtre dönüşümünü gerçekleştirdiklerini belirten Ünal, elektrik tüketimlerinin yüzde 30’unu da ısı dönüşümünden sağladıklarını söyledi. Ünal, küresel iklim değişikliğine karşı borlu çimento üretim ve kullanımının önemine de dikkat çekti.
Batı Anadolu Grubu, sürdürülebilir büyüme ilkesi çerçevesinde Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarında çevre ve enerji verimliliği projelerine 5 yılda toplam 97 milyon TL yatırım gerçekleştirildi. Devreye alınan çevre ve enerji verimliliği projeleri sayesinde toplam yılda 41 bin ton karbon emisyonu önlenerek 65.300 ağacın sağladığı oksijen miktarı kadar çevreye katkı sağlandı.
Fabrikasını 7 / 24 denetime açtı
Gelecek nesillerden sorumlu bireyler olarak yaşanabilir bir dünya miras bırakmanın sorumlulukları olduğunu vurgulayan Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal şunları ifade etti:
“Çimento sektörü, enerji verimliliği projeleri ve atık yönetiminde üstlendiği rolle geçmişte oluşan çevresel etkisi yüksek bir endüstri olma algısını yıkarak bugün sürdürülebilir kalkınmanın yaygınlaştırmasında kent yönetimlerinin ve diğer endüstrilerin çözüm ortağı konumuna gelmiştir. Biz de Batı Anadolu Grubu olarak bu alandaki yatırımlarımızı sürekli geliştiriyoruz. Fabrikamızdan çıkan tüm emisyonları, gaz analiz cihazıyla sürekli ölçüyor ve anlık olarak internet üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderiyoruz. Böylece faaliyetlerimizi 7/24 denetime açmış olduk. Bu uygulamanın tüm sektörler ve şirketler tarafından sahiplenilmesi gerektiğine inanıyoruz. ”
İklim değişikliğine karşı borlu çimento
Türkiye’nin bor maden rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Ünal küresel iklim değişikliği ile mücadelede borlu çimentoyu işaret etti. Ünal, Batı Anadolu Grubu olarak borun işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardan ürettikleri borlu çimento ile ilgili şöyle konuştu:
“Henüz ülkemizde yaygınlaşmayan bor katkılı çimento ile çok daha dayanıklı ve güvenli yapılar inşa edebiliriz. Batıçim’de üretimini gerçekleştirdiğimiz borlu çimentonun düzenli satışını gerçekleştirebilmemiz için yeterli talebin oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda biz de yakın gelecekte borlu çimentonun kullanım alanlarını genişleterek, tanıtımı üzerine yoğunlaşmayı hedefliyoruz.”
Elektrik tüketiminin yüzde 30’unu geri dönüşümden sağlıyor
Üretim sürecinde çıkan ısıyı elektriğe dönüştürmek için Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarında “Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” projelerini hayata geçirdiklerini belirten Ünal, “Elektrik ihtiyacımızın yüzde 30’unu ısı dönüşümünden sağlıyoruz. Dik Hammadde Değirmeni yatırımımız sayesinde de üretimde kullanılan elektrik enerjisinden yüzde 25 tasarruf sağlıyoruz” diye konuştu.

Haber: Editör